Боравак ужичких основаца у дечјем селу у трогену

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета уз подршку Песталоци дечије фондације, ученици из  Основне школе „Нада Матић “ и Прве основне школе краља Петра II из Ужица боравили су у Песталоци дечјем селу у Трогену, у Швајцарској. Четрдесеторо основаца је  у пратњи својих шест наставника – супервизора имало прилику да ужива у висококвалитетним образовним програмима у периоду од 17. септембра, до 1. октобра 2019. године. Поред ученика из Ужица, у програму интеркултуралне размене су учествовали и ученици из Швајцарске и Северне Македоније.

Теме које су обрађивали током размене су интеркултурално образовање, разумевање различитости, идентитет, антидискриминација, права детета, стереотипи, предрасуде, ненасилно решавање конфликата, глобално загревање. Активности реализоване на радионицама  су засноване на принципима UNESCO-a.

Викендом су имали прилику да обилазе  Швајцарску. Посетили су  Цирих, Луцерн, мало планинско место Апенцел познато по сувенирима. Сент Гален су обишли кроз истраживачке задатке које су добили. Поред вожње гондолом и посете Сантиса, највишег врха на Алпима, посебну пажњу код младих је привукла посета Центру науке   „Технорама “ и посета водопадима на реци Рајни. У вечерњим сатима, након радионица су се дружили са децом и супервизорима из других земаља. Овом приликом су у правом смислу речи „ размена “ разговарали о различитостима и сличностима, обичајима и култури вршњака са којима су се упознали. По речима младих, ово је драгоцено искуство и нешто што ће заувек памтити.

Оно што нас очекује у наредном периоду је реализација Акционих планова, које су сами осмислили у Трогену, са циљем да пренесу стечена знања својим вршњацима који нису имали прилику да отпутују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *