Представници Песталоци дечје фондације у посети ОШ „Светозар Марковић“, у Врању

У оквиру пројекта Образовање за права детета, 26. септембра 2019. реализована је посета представнице Песталоци дечје фондације у Србији Славице Кијевчанин и директора Песталоци дечје фондације у Швајцарској Ulrich Strucki, Основној школи „Светозар Марковић“ у Врању.

Током састанака реализованих приликом посете локални пројектни тим, наставници и представници Ученичког парламента представили су пројектне резултате и показали како деца у школи у оквиру редовне наставе уче о правима детета  и како деца у школи живе права детета.

Најпре је реализован састанак који су отвориле локална координаторка пројекта Сузана Пантовић из УГ „NEXUS-Врање“, директорка школе-домаћина Тијана Ђокић и директорка школе „Јован Јовановић Змај“ Милена Маринковић, изразиле добродошлицу гостима и захвалност Песталоци дечјој фондацији за подршку у протеклих шест година. Захваљујући пројекту Образовање за права детета школе су у процесу аплицирања за Модел школу за права детета код Министарства просвете. Истакнута је и важност квалитетног дељења постигнућа ка новим партнерским школама које су се ове године придружиле пројекту, кроз предстојеће студијске посете.

Педагог школе „Светозар Марковић“ Јелена Стoјковић Илић је кроз презентацију представила потенцијал који њихову школу квалификује за Модел школе о правима детета.

Са истом аргументацијом приказан је иновативан час наставнице српског Милене Декић из школе „Јован Јовановић Змај“ који је одржан на почетку школске године са ученицима завршних разреда обе партнерске школа. Час на коме ученици остварују партиципацију у процесу одабира наставних средстава. Ученици су показали иницијативу да учествују у одабиру Збирке за српски језик из које ће вежбати и са наставницом  се припремати за Завршни испит. Добили су примерке свих  Збирки за завршни испит и процењивали их по договореним критеријумима. На крају су израчунали просечну оцену сваке Збирке. Најбоље оцењена збирка је одабрана за вежбање за Завршни испит.

Кроз дискусију о реализовним часовима о правима детета, присутни наставници су истакли значај свих обука кроз које су јачали своје компетенције у области права детета. Такође, истакнут је значај Индекса као инструмента за процену и праћење остварености права детета.

Први део посете завршен је у позитивној атмосфери и уз закључак наставнице енглеског Јасмине Милосављевић, која је имала улогу преводиоца, да је састанак био јако динамичан јер су сви желели да поделе своја искуства и ангажованост на пројекту!

Други део посете употпуњен је састанком са децом обе партнерске школа, у канцеларији Ученичког парамента. Преводилац састанка била је наставница енглеског Данијела Љубић али врло брзо поједина деца су наставила комуникацију са гостима на енглеском.

Ученички парламент ОШ „Светозар Марковић“ је припремио приказ личних промена којима је допринео пројекат, кроз  Мy story презентацију. Уз подршку наставника Ненада Митића деца су описивала пројектне активности уз истицање високог нивоа партиципације у школи, по питањима која их се тичу.  Са великим самопoуздањем и спремношћу описивали су начин функционисања парламента њихове школе па је било и аплауза присутних.

Разгледањем продуката са акција и активности у канцеларији, које су хронолошки поређане по пројектним годинама, потврђена је дугогодишња посвећеност јачању капацитета парламента за права детета.

Сарадња парламената партнерских школа видљива је била и овог пута, када су деца из Змајеве школе уз подршку наставнице Весне Продановић, позвана да прикажу документарни филм ,,Деца уче своја права”, у коме су објаснили шта је насиље и који су механизми заштите. Подржани су аплаузом, охрабрени да ураде титл на енглеском и пошаљу свој филм Фондацији у циљу промоције дечјег продукта пројекта Образовање за права детета.

Песталоци тим је приликом посете изразио захвалност на посвећеном раду, постигнутим променама и квалитетној презентацији пројектних резултата.

Пројекат у Врању реализује УГ „NEXUS-Врање“ у досадашњем партнерству са ОШ „Јован Јовановић Змај“ и ОШ „Светозар Марковић“, коме су се 2019. придружиле још четири основне школе. Оперативни партнер на пројекту је Ужички центар за права детета а пројекат финансира Песталоци дечја фондација.

One thought on “Представници Песталоци дечје фондације у посети ОШ „Светозар Марковић“, у Врању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *