АКРЕДИТОВАНА ОБУКА О ПРАВИМА ДЕТЕТА ЗА НОВЕ ШКОЛЕ

Ужички центар за права детета је реализовао  акредитовану обуку о правима детета за сараднике из новоукључених школа на пројекту Образовање за права детета. Обука је реализована у суботу, 29. фебруара  2020. године у Регионалном центру за стручно усавршавање запослених у образовању, у Ужицу, за запослене из ОШ „Слободан Секулић“, ОШ „Петар Лековић“, ОШ „Алекса Дејовић“ и ОШ „Димитрије Туцовић“.

Учесници су имали прилику да се упознају са члановима Конвенције о правима детета, нарочито оним који се директно остварују у систему образовања.  Кроз практичне примере и рад у групи, ближе су се упознали са појмом партиципације и дискриминације у образовном систему. Отворена је дискусија у којој су учесници износили своја богата искуства која се тичу поменутих тема, а заједнички су дошли до бројних идеја у поступку реаговања и решавања одређених ситуација.

Посебна пажња је посвећена наставним јединицама са елементима права детета, које се налазе у Ресурс пакету , на сајту пројекта. Поред тога, урађен је приказ Индикатора остварености права детета у образовању- Индекса, који им може помоћи да препознају своје одговорности и улоге у процесу остваривања права детета дефинисаних Конвенцијом, као и да планирају активности које ће допринети побољшању ситуације у области права детета.

Добра атмосфера, аргументоване дискусије, квалитетне анализе проблемских ситуација из праксе, допринели су да ово буде изузетно квалитетна обука и по мишљењу учесника и водитеља обуке. Након обуке нас очекује примена стечених знања, у виду реализације часова о правима детета, као и бројних других акција, којима ће се допринети  да деца уче своја права и да их уживају у образовно-васпитном систему.

Обука је реализована у оквиру пројекта ,,Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета уз подршку Песталоци дечје фонадације, из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *