Aкцијом Ученичког парламента ОШ „Светозар Марковић“ у Врању штитимо права детета!

Циљ акције Ученичког парламента под називом „Примени своје знање, ни више, ни мање“ у оквиру пројекта Образовање за права детета је да подигне свест ученика и наставника о важности поштовања права детета, познавања и коришћења механизама заштите у ситуацијама кршења права.

Чланови Ученичког парламента су у суботу 18. маја 2019. у оквиру „5+ дана“ премијерно извели квиз и на креативан и прилагођен начин, иновативном методом образовања за права детета, водили 15 ученика шестог разреда ка одговорности у заштити права детета, кроз занимљива и добро осмишљена питања. Током извођења учесник квиза је спонтано реаговао и рекао „Много тога знам јер о заштити права детета причамо на часу са одељењским старешином“.

Парламентарци вас позивају на учешће у квизу на следећи начин: приступите сајту каhoot.com, улогујте се на decjapravavranje@gmail.com лозинка: svetozar, идите на опцију HOME и ту се налази квиз „Примени своје знање, ни више, ни мање“.

Део акционог плана парламента је и трансфер знања са програма размене у Трогену, у Швајцарској где је 20 ученика наше школе боравило од 2. априла до 16. априла 2019.  Тамо су кроз радионице о правима детета развили акционе планове које су по повратку реализиовали кроз 12 интерактивних радионица о/за права детета са друговима из школе у циљу препознавања ситуација дискриминације у образовно-васпитном систему као и механизама за учешће ученика у различитим аспектима школског живота.

Деца су подршку у припреми и реализацији акције добили од својих наставника Лидије Ристић Ненада Митића, Стевана Милошевића, педагогице Јелене Стојковић Илић и директорке Тијане Ђокић.

Пројекат Образовање за права детета у Врању, школа „Светозар Марковић“ реализује у шестогодишњем партнерству са УГ „NEXUS-Врање“ и ОШ „Јован Јовановић Змај“ а уласком у нови трогодишњи циклус 2019-2021. пројекту су се придружиле још четири основне школе на локалу и то: Вук Караџић-Врање, Доситеј Обрадовић-Врање, Свети Сава-Владичин Хан и Предраг Девеџић-Врањска Бања. Оперативни партнер на пројекту је Ужички центар за права детета, из Ужица а пројекат финансира Песталоци дечја фондација, из Швајцарске.

 

Школска координаторка пројекта,

Тијана Ђокић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *