Моја прича – Лена и Марко

Драги другари широм света,

Као и у већини држава, и у Србији је проглашена епидемија заразне болести, Ковид 19. Уведено је и ванредно стање и чини ми се као да је све стало. Најпре смо престали да идемо у школу, али школска година и даље траје. Сваког дана на телевизији почињу часови у одређено време. Добијамо и домаће задатке , а и са нашим наставницима смо стално у контакту. Комуницирамо преко вибера, месинџера и гугл учионице. Све је то ново за нас и наше наставнике, али је истовремено и занимљиво, јер иначе проводимо доста времена на телефону или за рачунаром. Чак смо путем апликације ЗООМ одржали час одељенске заједнице. У свему овоме највише нам помаже наша разредна Бранкица Петковић. Иако сам мислила да је то што не идемо у школу добра одлука, већ сада сам увидела да је заправо рад на часу, са наставницима ипак најбољи.

Због целе ситуације време углавном проводим у кући. С обзиром да имам двориште могу да изађем испред куће и ту проведем неко време. Недостаје ми шетња са другарицама, одлазак за викенд у село и др… Недостају ми и другари и другарице из школе. На телевизији гледам како многи не поштују мере које је држава увела. Не схватају озбиљно ову ситуацију. Нису одговорни ни према себи, ни према другима. Понекад осетим страх од свега, али покушавам да уопште не размишљам о томе. Плашим се за своје укућане, за своје баку и деку, јер кажу да су старије особе најугроженије.

Време проводим са породицом , а највише са својом млађом сестром у игри. Епидемија је у ствари спојила чланове породице, учи их да је ипак најважније да буду на окупу.

Поручујем свим својим другарима, а и одраслима да остану код куће да би кад све ово прође могли да наставе са својим уобичајеним активностима, јер само ако будемо здрави моћи ћемо све!!!

 

Лена Лазаревић 7/1 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, Књажевац


 

Како би спречили ширење корона вирус, треба се придржавати одређених мера заштита:

Перите руке око 20 секунди сапуном и топлом водом.

Када кашљете или кијате то радите  искључиво у марамице или рукав.

Избегавајте додиривање лица рукама.

Како бисте заштитили себе, а и друге, носите заштитне маске и рукавице.

У Србији је тренутно ванредно стање. Од  17 часова па до 5 часова ујутру траје полицијски час (не сме се излазити из куће). Србија је једна од првих земаља која је то увела због Ковида-19.

Школовање се наставља код куће преко телевизора, вибера и гоогле учионице. Редовно пратим часове и радим домаће задатке. Оваква врста школовање има и предности и мане.

Предност је што има више времена да се нешто уради, а  мана је то што ипак не можеш да питаш нешто наставника или наставницу. Мени за време карантина највише недостају тренинзи и друштво.   

Свако ко је у могућности треба да помогне старијим особама који нису у могућности да излазе напоље и да оде да им купи намирнице које су им потребне.

Марко Цветковић 7/2 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ Књажевац

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *