Студијска посета „Наставници – наставницима“ у ОШ „Чибуковачки партизани“ из Краљева

    У уторак, 29.10.2019. године, ОШ „Чибуковачки партизани“ у Краљеву посетиле су  колеге наставници, директори и стручни сарадници из четири партнерске школе: ОШ „Димитрије Туцовић“, ОШ „Живан Маричић“, ОШ „Браћа Вилотијевић“ и ОШ „Јово Курсула“. Ова посета је једна од активности из Акционог плана за ову годину.

        Циљ посете је био упознавање нових, партнерских школа са имплементацијом пројекта „Образовање за права детета“ у нашој школи. Намењена је хоризонталном учењу наставника.

           У уводном делу гости су имали прилику да се информишу и разговарају о пројектним активностима са директорком школе, која је и школски координатор, Катарином Здравковић, стручним сарадником Аном Милановић и наставницом енглеског језика Александром Славковић, које су део школског ОПД тима. Након тога, гости су присуствовали угледном часу у одељењу 2/3, посвећеном правима детета. Час су реализовале учитељица Борјанка Дебељак и наставница енглеског језика Александра Славковић. Након часа је одржана анализа и дискусија истог, где су колегинице које су држале час, уз подршку Андријане Чурлић, наставнице биологије, говориле о идејама, искуствима и изазовама при реализацији ОПД часова, као и ресурс пакету. Наше научене лекције из тог процеса су оцењене као драгоцено искуство и помоћ колегама које су ове године кренули да реализују такве часове. Акценат је био на трансформативном дијалогу. Следећи део посете је подразумевао пројектну активност коју је реализовао Ученички парламент школе, заједно са координаторком УП Александром Славковић. Ученици су гостима презентовали процедуру за избор чланова парламента, организацију рада, начин на који се окупљају, пренели део атмосфере са састанака, говорили су о акцијама које су до сада реализовали. Након тога је стручни сарадник Ана Милановић гостима представила процедуре као пример партиципације ученика (нове правилнике који су били део пројектних активности, примену Индекса, школску документацију, школски разглас, уређење школе и дворишта у духу Конвенције о правима детета…). Тема другог дела студијске посете била је и интеркултурална размена ученика и наставника, о чему су говориле наставница Александра Славковић и Андријана Чурлић.

       Ова посета ће, по речима домаћина и гостију, допринети квалитетнијем и потпунијем остваривању пројектних циљева и охрабривању нових школа у превазилажењу могућих потешкоћа. Дружење је било на обострано задовољство.

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

    Катарина Здравковић,школски координатор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *