Зум панел – дигитално насиље за време учења на даљину у ОШ „Алекса Дејовић“, Севојно

У савременом добу коришћење паметних уређаја постаје неминовност, нарочито у ситуацији у којој се цео свет сада налази. Употреба дигиталне технологије је учестала, како у образовању, тако и у животу, а сведоци смо да она поред својих предности, има и мане.

Једна од неповољности јесте злоупотреба дигиталних уређаја у пласирању информација које могу угрозити осећања и основна права детета, а самим тим изазвати последице по њихово психичко здравље и социјално адаптирање.

У Основној школи „Алекса Дејовић“, испред Ученичког парламента , ученице Милица Веизовић и Лена Јаковљевић, у координацији са педагогом Школе, спровеле су истраживање на тему: „Дигитално насиље за време учења на даљину“.

Истраживање је вршено на узорку од 100 ученика, а резултате су представиле на зум панелу у оквиру пројекта „Образовање за права детета“.  Поред тога што је дигитално насиље проблем данашњице, резултати анкете показали су да се оно у нашој Школи јавља у малом броју. Такође, општи закључак је био и то да о овој теми треба стално говорити,  јер је због динамике напредовања дигиталне технологије све учесталија.

 Гост панела била је и психолог Радица Благојевић Радовановић, која је изнела важне ихформације о овом облику насиља. Говорила је о превентивном деловању и начинима понашања ученика уколико постане жртва дигиталног насиља.

Презентација о истраживању биће прослеђена разредним старешинама како би се о овој теми говорило на часовима одељењског старешине и тиме упознао већи број ученика. Такође, на панелу су представљене и досадашње акције ОПД пројекта.

Активност је реализована у оквиру пројекта Образовање за права детета, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *