ЗАВРШНИ ДОГАЂАЈ НА ПРОЈЕКТУ „ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ПРАВА ДЕТЕТА”

Снимак догађаја можете погледати ОВДЕ.

Ужички центар за права детета, Дечја фондација Песталоци, NEXUS -Врање из Врања, Имам идеју из Краљева, Друштво за развој деце и младих – отворени клуб из Ниша и Центар за креативни развој из Књажевца организовали су догађај поводом завршетка деветогодишњег пројекта „Образовање за права детета”.

Учеснике су поздравили Славица Кијевчанин, директорка канцеларије Дечје фондације Песталоци у Србији, Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Радован Цицварић менаџер Пројекта из Ужичког центра за права детета.

Кључне налазе евалуације пројекта је презентовала  Јелена Најдановић, сарадница за образовање Дечје фондације Песталоци.

Важна пројектна фаза последње три године односила се на сарадњу са четири факултета који образују будуће учитеље, васпитаче, наставнике. Сарадња се огледала у развоју и примени силабуса права детета интегрисаних у садржаје постојећих предмета на факултетима. О важности образовања за права детета студената и искуствима из овог процеса говорила је сарадница на пројекту, Јелена Старчевић, професорка Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу из Јагодине.

Централна активност догађаја је била премијерно приказивање филма посвећеног пројекту, којим су илустровани кључни сегменти активности који се одвијају у свим партнерским школама.

О упечатљивим тренуцима на пројекту говорили су наставници из наших партнерских школа: Тијана Ђокић, директорка ОШ „Светозар Марковић” из Врања, Невена Мартић, школска координаторка ОШ „Светозар Марковић” из Краљева, Мирјана Радојевић, стручна сарадница, ОШ „Свети Сава”из Ниша и Емина Јеремић, школска координаторка из Прве основне школе краља Петра другог из Ужица. Своје утиске су изнели ученици и ученице који су учествовали у пројекту: Тијана Рабађија из Ниша, Теодора Миловановић из Зајечара, Лука Ордић из Врања и Кристина Марковић из Ужица.

Завршни део догађаја је имао свечану ноту. На њему су додељене захвалнице партнерским школама и организацијама за значајан допринос и истрајност на унапређивању остваривања права детета у школи. Својим вишегодишњим посвећеним учешћем у пројекту „Образовање за права детета” партнерске организације и школе су унапредили примену Конвенције о правима детета, поштовање стандарда права детета у школама.

Учесници су позвани да посете и у наредном периоду пратие сајт пројекта „Образовање за права детета”, на коме се налазе бројни материјали и ресурси који могу бити добра подршка школама и наставницима који желе да своју праксу снажније заснивају на перспективи права детета.

Тим „Образовање за права детета” се захваљује Дечјој фондацији Песталоци која је све ове године веровала у наш тим и пружила пуну подршку реализацији активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *