Вршњачка обука: „Безбедност на интернету“ у ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, Књажевац

(Да ли знам коме да се обратим када трпим насиље?)

 У петак, 11. 06.2021 одржана је вршњачка заједничка обука у одељењима 3/1 и Комбинованом одељењу 2, 3. и 4.разреда, као и у одељењу 2/2 (две радионице). Обуку је реализовао Арсеније Петровић, 7/4, члан Ђачког парламента и учесник у пројекту „Образовање за права детета“ , који се одвија у организацији и реализацији Ужичког центра за права детета и партнера (међу којима је и наша школа), а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Арсеније је један од ученика који је, на почетку школске године, прошао тренинг о правима детета и учествовао у реализацији свих акција ЂП које су иницирали и реализовали самостално, уз подршку одраслих, што се сматра највећим степеном партиципативности  деце у укључивању, покретању акција и доношењу одлука о свим питањима која се директно тичу њих самих. Одржане су две радионице – акцентат: насиље на интернету и како безбедно користити интернет. Део радионица се односио и на насиље уопште, посебно у школи: колико деца знају коме треба да се обрате уколико трпе насиље или имају било каква сазнања о некој врсти насиља које се дешава у школи, ко врши насиље, ко трпи, које врсте насиља постоје, ког интензитета (нивои  насиља)…

У сјајној атмосфери, интерактивној и отвореној размени искустава, мишљења, ставова, деца су стекла веома важне и корисне информације и знања о опасностима на интернету и како их избећи. Арсеније их је, кроз ове теме, водио на веома занимљив и деци прилагођен језик и показало се још једном да је вршњачко учење веома пожељан начин рада, јер деца лакше комуницирају са вршњацима, отворенија су, немају стрес од одговарања, погрешака, веома су активна и исказују потребу да своја искуства, недоумице, па и страхове поделе са својим другарима.

На крају радионице, учесници су обострaно исказали жељу да се сретну још који пут и расправљају о истим или сличним темама које ће им користити у остваривању безбеднијих услова за живот и учење у непосредном окружењу.

Активност je део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује Центар за креативни развој – Књажевац са шест основних школа, у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *