„У глави ми је нова верзија оног што сам постала после Швајцарске.“

И ове године је у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ у дечијем селу у Трогену у Швајцарској током јануара боравило 40 деце из Ниша, основци из партнерских школа „Учитељ Таса“ и „Стефан Немања”. Током двонедељног интеркултуралног кампа деца су имала прилику да посете Швајцарску и много тога науче о различитим културама, као и да сарађују и да се друже са вршњацима из Пољске.

Време проведено са децом из друге земље и упознавање обичаја, културе и друштва, екскурзије, храна, радионице, упознавање, дружење и стицање нових пријатеља – све су то искуства и сећања које носе са собом са ове узбудљиве и несвакидашње интеркултуралне размене.

Поред радионица о интеркултуралности и размене са вршњацима из Пољске, ови основци су имали прилику да у дане викенда посете Цирих, Луцерн и његов музеј глечера и огледала, затим Рајнине водопаде, Лихтенштајн, као и Технораму – музеј техничких и научних достигнућа.

Након повратка са размене, учесници реализовали вршњачке радионице на тему дискриминације и насиља, а две групе (по једна у свакој школи) су обрађивали тему права на здраву животну средину и права на раст и развој, кроз радионице о животној средини и њеном загађењу, као и кроз акцију изградње кутија за компост, чиме су научено из Швајцарске директно применили у пракси. Једна од можда најинтересантнијих акција укључила је проналажење графита са дискриминаторним порукама и порукама које позивају на насиље, у непосредној околини школе на зградама, разговор са скупштином станара и добијање дозволе за њихово прекречавање.

Као завршна активност целог тока размене, урађена је и завршна радионица, која је, између осталог, обухватила и рефлексију на научене ствари и то из три перспективе – Како је пројекат променио начин мишљења затим како је пројекат променио начин на који учесници доживљавају себе и друге и како је пројекат променио њихово деловање у свакодневном животу.

Највећи број учесника је навео да другачије гледа на људе и тражи позитивно у свакоме, да имају лепше мисли, да су променили навике, размишљања и понашање и да су се ослободили. Такође, сада другачије размишљају о правима детета и тимском раду и наводе да су стекли другачије мишљење о дискриминацији и другим људима, нарочито онима без права. Такође, размишљање се променило и у правцу очувања природне средине, као и о томе како могу да допринесу заједници.

„Добила сам пуно позитивне енергије која ми сада одржава осмех сваки пут када се сетим људи са којима сам живела и места на којима сам била.“

У погледу промене у доживљају себе и других тј. у погледу емоција, учесници размене су навели да им је у срцу остало дружење на размени које се по повратку наставило као и сви лепи тренуци. Сада имају више љубави према новим људима и почели су да цене и толеришу људе који су другачији и са којима немају толико добру комуникацију.

„У рукама имам стечена знања у решавању конфликта која радо примењујем у животу“

Њихово деловање у свакодневном животу је такође позитивно промењено, јер сматрају да имају знања у решавању конфликата које су већ почели да примењују. Такође, учесници планирају да своја знање преносе даље и да код себе своје знање побољшају и допуне, да малим стварима мењају себе и свет око себе.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *