Програм размене на филму Саре Поповић из Врања

Пре мог одласка на Програм размене у дечје село у Трогену, у Швајцарској, у оквиру пројекта Образовање за права детета, у разговору са директорком Марином Стојановић ОШ „Вук Караџић“ у Врању, која је упозната са мојом великом љубави према фотографији, дошле смо на идеју снимањa филма. Договориле смо се да између осталог на размени снимим сирови материјал за филм који бисмо на нивоу школе користили у процесу припреме група у наредним годинама.

Након повратка из Швајцарске, моји вршњаци показали су велико интересовање за живот у дечијем селу. Веома мотивисана прионула сам послу сређивања фотографија и видео снимака и убрзо завршила филм. Уз подршку школске координаторке пројекта, наставнице географије Олге Стошић и Ученичког парламента испланирали смо програм поводом обележавања 20. новембра Међународног дана детета, у оквиру којег ћемо премијерно приказати филм.

Програм размене је за мене био једно предивно и невероватно искуство које ме је научило колико је тимски рад важан, унапредила са ниво комуникације и разумевања са људима из окружења и уверила се у богатство различитости. Управо то сам хтела да пренесем филмом који можете погледати ОВДЕ, али га можете пронаћи и на пројектном САЈТУ.

Надам се да сам овим филмом одговорила на питања својих вршака који се спремају за Програм размене: о садржају радионица, дружењу, суживоту у кућама, упознавању деце из других држава, излетима. Веома сам поносна и срећна што ће мој филм моћи да погледају и деца из других градова која ће тек учествовати у програму размене али и деца која неће путовати у реалном животу али је филм једна врста путовања.

Пројекат Образовање за права детета у Врању, ОШ Вук Караџић реализује у партнерству са УГ „NEXUS-Врање“ и још пет основних школа. Оперативни партнер на пројекту је Ужички центар за права детета. Пројекат подржава Песталоци дечја фондација.

Сара Поповић
ученица 8. разреда
ОШ Вук Караџић, у Врању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *