Партиципација у ОШ „Вук Караџић“ у Књажевцу- студијска посета деца-деци

У среду 30. октобра 2019. године ОШ „Вук Караџић“ у Књажевцу била је домаћин ученицима основних школа из Бољевца, Зајечара, Књажевца, Сврљига и Књажевца. Ученици ове школе представили су својим вршњацима како пројекат „Образовање за права детета“ живи у њиховој школи.  Након кратке презентације резултата пројекта и рада Ученичког парламента организовали су за своје госте низ занимљивих и интерактивних активности. Кроз игре су им представили значај толеранције и тимског рада, обишли су значајна места у школи пратећи упутства у стиху, провели су их кроз лавиринт права детета и на крају су актуелну тему последица негативног утицаја вршњака обрадили кроз форум театар под називом „Фушер“. Сценарио за ову представу написале су ученице осмог разреда Даница Цветковић и Нађа Шамбо, а да су у томе биле успешне показује и то да су се ученици гости активно укључивали у представу и заједно решили ситуацију у којој се нашао дечак Филип, главни јунак у причи.

На завршној дискусији ученике нових школа је интересовало на који начин су њихови вршњаци припремили програм посете и колико им је времена за то било потребно. Изјавили су да би желели да у својој школи организују сличне активности и да им је било јако занимљиво због тога што су имали прилику да у свему активно учествују. Ученици домаћини сматрају да је посета била јако успешна и да им је драго што су гости лепо сарађивали и били пажљиви и активни током целог дана.

Активност је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који удружење „Центар за креативни развој – Књажевац“  реализује са Ужичким центром за права детета уз подршку Песталоци дечје фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *