Парламентарци Змајеве школе, у Врању креирали документарни филм „Деца уче своја права“

ФИЛМ „ДЕЦА УЧЕ СВОЈА ПРАВА“

Ученички парламeнт ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Врању, начинио је  филм „Деца уче своја права“, у оквиру пројекта „Образовање за права детета“. Ученици су на тај начин желели да унапреде информисаност вршњака о механизмима заштите у ситуацијама дискриминације, насиља и  препознавање ситуација кршења права детета.

Идеја за филм је настала на основу екстерне евалуацију пројекта која је показала следеће: 44% деце сматра да се правила награђивања и кажњавања не спроводе доследно и једнако према сваком детету; 38,5% деце не би пријавило наставника који упути претњу, увреду или непримерени коментар ученику и 65,5% деце није упознато са процедуром за пријављивање оваквих случајева.

Сценарио филма развила су деца уз помоћ наставнице српског језика Весне Продановић. У позитивној атмосфери и уз подршку наставника, ученици четвртог и осмог разреда су на креативан начин начинили филм који ће премијерно приказати у септембру наставницима и ученицима своје школе, са препоруком коришћења филма у оквиру часова редовне наставе.

Пројекат „Образовање за права детета“ у Врању реализује УГ „NEXUS-Врање“ у партнерству са шест основних школа и Ужичким центром за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације.

Филм можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *