ОБУКА УЧЕНИКА У ОШ „СВЕТИ САВА“ У НИШУ

Дана 23. и 24.09.2020. у ОШ „Свети Сава“ у Нишу, а у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, реализован је тренинг ученика седмих разреда. У оквиру постојеће епидемиолошке ситуације и из безбедносних разлога, радило се са две групе по 15 ученика, а тренинг су реализовале педагог Гордана Савићевић-Јовановић и психолог Мирјана Радојевић. Од тридесеторо ученика, 10 су били представници Ученичког парламента. Тренингу су присуствовале и две ученице, председница и подпредседница УП из редова осмих разреда, које су исти тренинг прошле претходне школске године и, на сопствену иницијативу, пружале помоћ и подршку својим вршњацима током трајања радионица.

Екипа ТВ „Коперникус“  из Ниша, одазвала се позиву водитељки тренинга и на самом почетку снимили су репортажу о реализацији радионица и ОПД пројекту. Своја искуства у реализацији пројекта изнела је координатор Мирјана Радојевић, али су за ТВ „Коперникус“ говорили и учесници тренинга, као и представнице УП осмог разреда изразивши велико задовољство ефектима реализације пројекта у школи и унапређењу стања дечјих права, као и смањењу степена вршњачког насиља! Видео можете погледати ОВДЕ.

Теме које су се обрађивале на радионицама односиле су се на појам људских и дечјих права, Конвенцију о правима детета, партиципацију, стереотипе, предрасуде и дискриминацију. Тренинг је резултирао израдом Акционих планова, са мноштвом идеја везаних за даље побољшање стања дечјих права у школи.

Учесници су показали велико интересовање за Конвенцију о правима детета и, кроз радионицу у којој су им биле доступне картице дечјих права, показали су висок степен разумевања тих садржаја. Развила се интересантна дискусија у којој су доминирале теме о правима ученика у образовању и изнет је став да је веома важно оснажити партиципацију ученика у овој области, што је на крају било видљиво и у изради акционих планова.

У својим евалуацијама, деца су изразила велико задовољство учешћем у радионицама, задовољни, како начином организације, тако и атмосфером на радионицама. Већина учесника је исказала потребу за наставком реализације пројекта, као и проширењем обухвата учесника на радионицама.

Активност је саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *