Oбука Ученичког парламента у ОШ „Бубањски хероји“

У ОШ  „Бубањски хероји“ из Ниша  22 – 23.10.2019. одржан је дводневни тренинг – обука ученика 7. и 8. разреда који су у  Ученичком парламенту. Током дводневног рада, ученици су учили о правима , али и одговорностима деце. Теме су се односиле  на права и одговорности  детета и ученика, Конвенцију о правима детета, недискриминацију, партиципацију, потребе и жеље, сукоб права. Последња тема која је била на обуци а деци свакако најзахтевнија, била је  акционо планирање. Деца су се врло активно укључила и идентификовала проблеме којима би желела да се баве. На основу тога урадили су акционе планове  на нивоу својих група, које ће реализовати до краја школске године.

Деца су показала добру вољу, да све оно о чему су учили на обуци, пренесу својим другарима на ЧОС-у и поделе своја искуства и утиске. Деца која су прошла обуку, свакако ће бити део школског тима и они ће вршити трансфер знања и искуства на своје другаре у школи, радити на томе да их укључују у што већем броју кроз активности које ће се реализовати на нивоу школе у складу са акционим планом.

Евалуацију коју су деца урадила на крају обуке показала је да им се начин рада веома допао  на обуци, био је  занимљив и користан. Деца су кроз евалуацију рекла да им је сада много јасније и да боље разумеју која права могу бити угрожена деци у школи, локалној заједници. Такође су научили да су права и одговорности увек повезане.

Оно у чему им треба помоћи, свакако је подржати идеје и  подстаћи их у размишљању  на који све начин  могу да се укључе и раде на остваривању неких права.

Активности су саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *