Обука Ученичког парламента о правима детета у ОШ „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи

Ове године и наша школа је постала део пројекта Обраѕовање за права детета, који реализујемо у партнерству са организацијом NEXUS из Врања, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.
Обука ученика о правима детета је пројектна активност која је у нашој школи реализована 24. и 28. октобра 2019. године са 26 ученика- члановима Ученичког парламента и заинтересованим ученицима седмог и шестог разреда. Водитељице обуке биле су Слађана Аризановић, наставник ликовне културе и кординатор наше школе на овом пројекту и Зорица Марјановић, педагог и наставник грађанског васпитања уз значајну подршку психолошкиње школе, Зорице Стојковић.
Након упознавања са сатницом врло лако смо договорили правила понашања, којих смо се придржавали током рада. Првог дана обуке деци су упозната са пројектом и начином реализације. Било им је лако уочити разлику између потреба и жеља. Радионица упознавања са Конвенцијом о правима детета је показала да је већини деце једноставно да праву придруже одговорности. Радионица о партиципацији им је омогућила да препознају лепезу могућности учествовања- партиципирања у школским и породичним активностима.
Други дан обуке…Изули смо своје ципеле и обули неке друге…Било је врло едукативно и забавно деци. Али, излагање неке деце ,,Како сам се осећао-ла у туђим ципелама“, било је емотивно. Након прича из њихових живота лако смо, било ком облику дискриминације, рекли НЕ!
Након акционог планирања сложили смо се да сви ученици наше школе треба да знају своја права и одговорности (неко је додао и наставници), са посебним акцентом на право о недискриминацији и право на заштиту од вршњачког насиља.
У наредном периоду реализоваћемо предложене мере-радионице у свим одељењима, свих разреда.
Ученици су радионице оценили врло позитивно и желе да остану део овог пројекта. Својим акцијама и активностима верују да могу да оплемене живот у нашој школи.
Сјајна атмосфера и расположење током реализације радионица, креативна размишљања и идеје, и спремност за рад, говоре о мотивацији ученика да ,,мењају свет“. Почећемо од наше школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *