Обука о правима детета и акционом планирању у ОШ „Десанка Максимовић“ у Чокоту

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ у петак 25.10.2019. године у ОШ „Десанка Максимовић“ у Чокоту одржана је обука ученика 7.разреда о правима детета и акционом планирању. Обуци је присуствовало 30 ученика, 15 ученика чланова Ученичког парламента и 15 ученика из пет одељења 7. разреда одабраних на основу мотивационих писама која су писали. Теме које су на обуци обрађиване односиле су се на права и одговорности детета и ученика, Конвенцију о правима детета, сукоб права, недискриминацију и партиципацију. Једна од важних тема била је и акционо планирање у циљу промоције права детета у школи и ван ње.
Ученици су били врло заинтересовани и мотивисани, активни и међусобно су одлично сарађивали. Највећи утисак на њих је оставила радионица Дискриминација, када су имали прилику да доживе искуство стављања у туђу позицију и освесте примере дискриминације из свог окружења, као и радионица Сукоб права када су кроз одигравање ситуације сукоб права имали могућност да стекну знања о могућим начинима превазилажења сукоба и проналажења решења које узима у обзир потребе и права страна у сукобу. Део обуке који се односио на акционо планирање, иако је био њима најзахтевнији, изнедрио је много активности и четири акциона плана кроз која ће учесници обуке преносити знања својим вршњацима, охрабривати их да пријаве насиље и дискриминацију и мотивисати да учествују у свим елементима школског живота.
Евалуација је показала да им је обука много користила јер су доста научили о дечијим правима, а нарочито о дискриминацији и пратиципацији, научили су да су права и одговорности неодвојива целина и да права треба да се живе.

Активност је саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *