Обука о правима детета у ОШ „Димитрије Тодоровић – Каплар“ у Књажевцу

Обука о правима детета за ђачки парламент одржана је 10.10.2019. за изабране ученике седмог разреда ОШ „Димитрије Тодоровић – Каплар“. Деца су тајним гласањем изабрала двадесет седморо другара седмог разреда за учешће у пројекту на основу прописаних критеријума и мотивационих писама, поштујући принцип добровољности, као и родну засупљеност.  Мотивациона писма деце потврдила су њихову јасну жељу и спремност да учествују  у пројекту, да уче о својим правима и примењују  их,  да покрећу акције које би промовисале дечја права. Сва изабрана деца су добила позивно писмо и сва су се одазвала на дан обуке.

Обука је била целодневна и имала је за циљ да упозна децу са Конвенцијом  о правима и којој се ове године обележава 30 година од усвајања. Деци је, кроз радионице,  на  једноставан, разумљив, прилагођен узрасту деце  и на забаван начин појашњавано која су њихова права стечена рођењем,  да су загарантована, недељива и  примењују се у најбољем интересу детета. Деца су разумела да остваривање сопствених права не угрожава  права и потребе других, као и да је школа место где деца уче и живе своја права. Такође су разумела да права носе и обавезе и  одговорности.

Деца су оценила обуку веома корисном. Водитељски пар су сви учесници оценили позитивно. Теме су им на јасан и занимљив начин презентоване. Навођени су да сами доносе што више закључака из одређене области кроз конструктивно и сарадничко решавање задатака.  Истакла су да су стекла нова, примењива  знања. Допао им се начин рада, лична ангажованост и атмосфера.  Били су кооперативни и интерактивни, сарадљиви и веома мотивисани. Желе још оваквих обука како би јасније сагледали начине и могућности за остваривање дечјих права, посебно код осетљивих питања дискриминације, насиља, активног учешћа у доношењу одлука о свим питањима која се тичу њих самих. Навели су и да им је потребна додатна обука за препознавање и покретање акција које би водиле остваривању права детета.

Обука је реализована у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који удружење „Центар за креативни развој – Књажевац“  реализује са Ужичким центром за права детета уз подршку Песталоци дечје фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *