Форум театар у ОШ „Вук Караџић“ у Књажевцу

У оквиру обележавања дечје недеље група ученика седмог и осмог разреда која је претходне године у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ завршила обуку о форум театру осмислила је форум представу под називом „Фушер.“ На ово их је подстакла овогодишња тема дечје недеље, али и новонастали облик вршњачке дискриминације, где вршњаци међусобно процењују чија је одећа оригинална, а децу чија одећа то није називају „фушерима“.

Костур сценарија направила је Маријана Хаскић, педагог школе, а текст су написалe ученице осмог разреда, Даница Цветковић и Нађа Шамбо.

Представа је изведена у атријуму школе за ученике шестог и седмог разреда. Након мало оклевања, деца из публике су се укључила у представу и мењала ликове и њихове реакције, тако да је након пар покушаја проблем разрешен и дечак који је био жртва дискриминације је добио подршку својих вршњака. Планирано је да се ова представа изведе још неколико пута, како би што више ученика имало прилику да сазна на који начин треба реаговати на овакав облик дискриминације и вршњачког насиља.

Активност је део пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације, из Швајцарске. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *