Обука на тему права детета за нове школе

1.6.2019. у Краљеву је одржана обука о правима детета за четири нове школе које су се укључиле у реализацију пројекта ,,Образовање за права детета“: ОШ ,,Браћа Вилотијевић“, ОШ ,,Димитрије Туцовић“, ОШ ,,Живан Маричић“ и ОШ ,,Јово Курсула“. Домаћин је била школа ОШ ,,Браћа Вилотијевић“ у којој су се окупили пројектни тимови четири школе који ће бити иницијатори активности и промена на пољу остваривања права детета у својим школама.

Учећи о темама које се тичу Конвенције о правима детета, основних принципа, главних препорука Комитета, практично радећи на примерима партиципације ученика и препознавању случајева дискриминације, учесници семинара стеклу су основна знања и поступате на којима се заснива поштовање права детета.

Осим основних знања, за учеснике је било драгоцено упознавање са продуктима школа које су неколико година у пројекту. Постојећи ресурс пакети са мноштвом наставних часова, идеја и материјала које наставници могу да користе у имплементацији права детета у настави и ваннаставним активностима биће основ за  активности у пројекту. Такође, кроз упознавање са инструментом којим се испитује ниво осварености права детета у школама (Индекс-индикатори остварености права детета у образовању) наставници су имали прилику да се припреме за евалуацију појединих области која их очекује у наредном периоду пројекта.

Обука је реализована у оквиру пројекта ,,Образовање за права детета“, који удружење ,,Имам идеју“  из Краљева реализује са Ужичким центром за права детета уз подршку Песталоци дечје фонадације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *