Књажевац и Сокобања на размени у Швајцарској

Четрдесет ученика седмог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Књажевца и ОШ „Митрополит Михаило“ из Сокобање заједно са својих шест наставника боравили су у Песталоци дечјем селу у Швајцарској у другој половини маја. Провели су незаборавних 15 дана упознајући се и дружећи се са децом из Македоније. Заједно су учили о тимском раду, толеранцији и недискриминацији, како током радионица, тако и у слободно време у Youth club-у, спортској сали или на спортским теренима у селу.

Тема којом су се највише бавили била је борба против дискриминације. Након активности на којима су учесници боље упознавали себе и своје вршњаке, уследиле су и радионице које су се озбиљније бавиле овом темом. На једној радионици имали су прилику да боље разумеју са чим се сусрећу и како се осећају избеглице на свом путу ка бољем животу, а кроз другу су на својој кожи могли да осете како је то бити „аутсајдер“ изложен одлукама које доносе људи или групе које имају већу моћ. Обе активности су изазвале много емоција и навеле учеснике да преиспитају своје ставове о данашњем друштву. Ове радионице допринеле су томе и да се разреше неке несугласице које су се јављале међу учесницима који долазе из различитих средина или су различитих националности.

По први пут је на крају размене, уместо неколико групних акционих планова, свако од учесника правио свој индивидуални акциони план. Себи су поставили задатак да промене/унапреде свој однос са другима и покушају да промене свој поглед на свет. Четири недеље по повратку из Швајцарске учесници ће известити о томе докле су стигли са остваривањем својих планова.

Интеркултурална размена је саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета у сарадњи са партнерским организацијама, а уз подршку Песталоци дечје фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *