„Данас је почело јуче и део је нашег плана Дечја права се не уче, већ се живе сваког дана!“ Дејан Алексић

У петак, 18.10.2019. године у ОШ „Бранко Миљковић“ у Нишу одржана је обука ученика 7. разреда о правима детета. Теме којима смо се на обуци детаљно бавили односиле су се на права и одговорности детета и ученика, Конвенцију о правима детета, недискриминацију и партиципацију. Једна од важних тема била је и акционо планирање у циљу промоције права детета у школи и ван ње, нарочито на информисаности свих ученика, преко Ђачког парламента и Вршњачког тима, информисаност свих запослених у школи и родитеља.

Широм отворених очију и још ширих осмеха стајали су ученици 7. разреда пред вратима свечане сале, нервозно ишчекујући почетак „обуке о којој се много прича, и од које се много очекује“. Неки од њих су имали предзнање о темама којима ћемо се бавити, док су други наслућивали и ишчекивали потврду онога што су чули од својих вршњака из других школа,и тим пре радовали се новинама и предстојећим догађајима. Оно што је ипак било заједничко свима било је њихово свеобухватно осећање одговорности јер су добили прилику да уче и своја знања преносе на млађе.

Ученичко акционо планирање је изнедрило много активности, али одређене су се ипак издвојиле. Ученици су себе обавезали да ће своја знања и искуства са радионица пре свега преносити својим вршњацима и ученицима млађим од себе. Подједнако би желели да и родитеље упознају са самим пројектом и његовим циљевима. Да родитеље уче правима, обавезама и њиховом укључивању у реализацију планираних акција. Највеће усхићење донело је планирање новогодишње хуманитарне продајне изложбе честитки, где ће на свакој од њих бити исписано по једно право из Конвенције о дечијим правима.

Активности су саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *