АКЦИЈА „ПИСМО ГРАДОНАЧЕЛНИКУ“ У КРАЉЕВУ

Акција Ученичког парламента школе „Чибуковачки партизани“ и ОПД тима ученика школе, а у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ у Краљеву реализована је у петак, 18. октобра посетом ученика Градској скупштини и градоначелнику. Циљ акције „Писмо Градоначелнику“ је партиципација ученика и њихово оснаживање за активно учешће у промоцији и примени права детата у школама и одржању животне средине.
Том приликом ученици су прочитали писмо у коме се обраћају са молбом граду да се школи обезбеде рециклажни контејнери и целој заједници подигне свест о значају рециклаже. Ово је била једна од 4 акције које школски тим ученика реазлизује у оквиру пројекта „Образовање за права детета“. Пројекат у Краљеву реализује НВО „Имам идеју“ у партнерству са Ужичким центром за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из  Швајцарске. Пројекат је препознат као пројекат од националног значаја.
Пројекат је заснован на одредбама Конвенције о правима детета, посебно оним која се тичу права сваког детета да учи и информише се о својим правима и да зна да она морају бити поштована у свакој прилици.
Пројекат „Образовање за права детета“ се у нашој школи реализује дуги низ година и доприноси да деца уче о својим правима у школи – како кроз предмет грађанско васпитање, тако и кроз примену образовања за права детета као интегрисани садржај у оквиру других предмета. Наставници су оснажени и компетентни да подучавају децу о правима детета и поштују их у свакодневним ситуацијама.
Пројекат се залаже да школа буде безбедно место где су деца заштићена од насиља и дискриминације, да школа буде место где су деца информисана о својим правима и одговорностима кроз активно учешће у демократском друштву и предузима ефикасне мере ради осигурања доступности и квалитета образовања за сву децу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *