Базична обука о правима детета у Врању

У оквиру пројекта Образовање за права детета у Врању је 20. фебруара 2021. године одржана бесплатна, акредитована обука Индикатори остварености права детета у образовном систему-разумевање и примена. Базична обука о правима детета организована је за наставнике, учитеље, стручне сараднике који су чланови тима за права детета у партнерским основним школама: „Светозар Марковић“ Врање, „Јован Јовановић Змај“ Врање, „Вук Караџић“ Врање,  „Доситеј Обрадовић“ Врање, „Свети Сава“ Владичин Хан и „Предраг Девеџић“ Врањска Бања. Реализатори обуке су акредитовани тренери Сузана Пантовић и Милена Димитријевић Томић из УГ „NEXUS-Врање.“

Обука је реализована кроз следеће радионице: Конвенција о правима детета, Партиципација, Дискриминација и насиље. Такође, учесници су се упознали са Индикаторима остварености права детета у образовном систему и усмерени су на коришћење ресурс пакета који поред поменутог приручника/Индекса садржи и продукте који су проистекли из акционих планова после примене овог документа у партнерским школама. Са посебном пажњом пратили су представљање пројектног сajta нарочито Ресурс пакета са обиљем докумената и материјала развијених кроз пројекат у претходних осам година.

Током обуке кроз рад у мањим групама учесници су усмерени на тимски рад у идентификовању актуелних проблема а затим су кроз дискусију на нивоу целе групе радили на излиставању могућности њиховог превазилажења.

Сви учесници обуке кажу да сада боље разумеју која права детета су угрожена у школи/локалној заједници као и да су учествовали у свим активностима на обуци. Истичу и то да је рад водитеља допринео квалитету обуке.

Због актуелне епидемиолошке ситуације обука је реализована у складу са свим мерама заштите.

Пројекат Образовање за права детета у Врању  реализује УГ „NEXUS-Врање“ у горе поменутим школама уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечја фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *