Активности у партнерским школама у Сврљигу и Књажевцу

Обука о правима детета за ученике ОШ „Добрила Стамболић“ из Сврљига

Двадесет ученика седмог разреда ОШ „Добрила Стамболић“ из Сврљига су крајем новембра учествовали у тренингу о правима детета. Подсетили су се чланова Конвенције о правима детета и дискутовали о њеном значају и поштовању права детета су својој школи. Разматрали су ситуације у којима је дошло до сукоба права и давали предлоге за решења тих ситуација. Анализирали су чланове Конвенције и из угла одговорности државе, одраслих и саме деце.

Детаљно су упознати са правом на партиципацију и начинима партиципирања ученика у школи и локалној заједници. Веома динамично су дискутовали о вези између права и обавеза ученика у образовном систему што је допринело развијању свести о личној одговорности за остваривање својих, али и поштовање права других.

Перформанс „Пружимо руку подршке и пријатељства, ширимо љубав за сву децу света“

Представници Ђачког парламента ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ из Књажевца заједно са ученицима који су се ове године укључили у пројекат осмислили су свој први перформанс под називом „Пружимо руку подршке и пријатељства, ширимо љубав за сву децу света“. Припремне активности координирала је наставница физичког васпитања Весна Давидовић Николић, а техничка подршке је била Снежана Ђурић. У специфичним околностима када није могуће окупљање веће групе деце, делови перформанса су снимани одвојено.

Деца су кроз перформанс желела да пошаљу поруку да се залажу за системска решења, а не фер поступања у свим ситуацијама кршења или угрожавања права детета. Још мање подржавају једнако поступање према различитима и неједнако поступање према истима.

Перформанс можете погледати ОВДЕ.  

Активности се реализује у оквиру пројекта “Образовање за права детета” који реализује Центра за креативни развој – Књажевац уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *