Акредитована обука за наставнике нових школа у Врању

У оквиру пројекта Образовање за права детета у Врању је 5. марта 2020. године одржана бесплатна, акредитована обука Индикатори остварености права детета у образовном систему-разумевање и примена. Базична обука о правима детета организована је за 30 наставника, који су чланови Тима за права детета у новоукљученим основним школама: „Вук Караџић“ Врање,  „Доситеј Обрадовић“ Врање, „Свети Сава“ Владичин Хан и „Предраг Девеџић“ Врањска Бања. Реализаторке обуке биле су Сузана Пантовић и Милена Димитријевић Томић. Основна школа „Вук Караџић“ у Врању уступила је просторије за реализацију обуке.

На интерактиван начин на обуци су реализоване следеће радионице: Конвенција о правима детета, Партиципација, Дискриминација и насиље. Такође, учесници су се упознали са Индикаторима остварености права детета у образовном систему и подстакнути су на увиђање значаја овог инструмента за процену остварености права детета у школи.

Учесници су на обуци добили значајан материјал који је развијен кроз пројекат у претходних седам година, који ће користити у пракси, у циљу обезбеђивања квалитета реализованих часова о правима детета, акција и других активности.

После обуке наставнике очекује примена стечених знања, у виду реализације часова о правима детета, као и бројних активности из акционих планова школа насталих у оквиру пројекта.

 Учесници обуке виде значај пројекта и истичу спремност да дају лични допринос у обезбеђивању постигнућа у својој школи да кроз редовну наставу Деца уче о правима детета и да Деца у школи живе права детета.

Пројекат Образовање за права детета у Врању  реализује УГ „NEXUS-Врање“ у седмогодишњој сарадњи са ОШ „Светозар Марковић“ и ОШ „ Јован Јовановић Змај“ и горе поменутим новоукљученим школама, уз подршку Ужичког центра за права детета. Пројекат подржава  Песталоци дечја фондација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *