Ученички парламент Змајеве школе у Врању, организовао трибину против сајбер насиља

У основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Врању je у оквиру пројекта Образовање за права детета, у петак 27.10.2017. одржана трибина која се односила на заштиту ученика од сајбер насиља.

Школска координаторка пројекта Весна Станковић  наводи је ова установа увек спремна да разговара о било којој врсти насиља или дискриминације:

„Што се вршњачког насиља тиче, имамо и ученички парламент који је прошао обуку о правима детета. Кутија поверења стоји у ходнику где ученици могу и анонимно да изложе свој проблем. Имали смо пример у нашој школи када је девојчица са лажног профила скидала слике са фејсбука својих вршњака и јавно их вређала на основу физичког изгледа. Сазнали смо ко је у питању, и пружили јој шансу да поправи своје понашање и случај нисмо пријавили полицији.”

Милена Јовановић из Центра за социјални рад је истакла да насиље на инернету има једну специфичност: „а то је да су заправо деца или вршиоци насиља уверени да ће проћи некажњено и да их никада нико неће ухватити. Они су сакривени иза рачунара. Деца насилници на интернету немају повратну реакцију онога према коме је насиље усмерено. Они не виде да ли је особа бесна или тужна због тога или пати, и то заправо још више појачава реакцију насилника да и даље настави. Нема сажаљења ни емпатије на интернету, и због тога насиље ескалира до неких већих граница. Са друге стране жртва је изложена понижењу, што доводи и до самоубилачких рекција. Јавна осуда је због тога најбољи начин за сузбијање овакве врсте насиља.“

Зоран Димић, инспектор за заштиту малолетничке деликвенције полицијске управе у Врању упозорава да приватност на друштвеним мрежама не постоји:

„Деца би требало да знају да у тренутку када поставе слику на неку од друштвених мрежа, она је доступна свакоме и да тада не поседују никакву контролу.

Главна порука је да ствари које не радите у реланом животу, не би требало да радите ни у виртуелном, јер ту не постоје разлике. Електронско насиље укључује било који вид слања порука, који има за циљ повређивање или било какву врсту наношења штете детету или младом човеку“, рекао је Димић.

Трибину је подржао и ученички парламент ОШ “Светозар Марковић.”

Пројекат Образовање за права детета у Врању реализује УГ „NEXUS-Врање“ у партнерству са основним школама „Јован Јовановић Змај“ и „Светозар Марковић“ преко Ужичког центра за права детета а уз финансијску подршку Песталоци дечје фонације и Владе Лихтенштајна.

ОПД тим Врање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *