Ученички парламент у Сокобањи прошао обуку о правима детета

Дана 13.10.2020. године у просторијама Основне школе „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, одржана је обука са члановима Ученичког парламента у оквиру пројекта „Образовање за  права детета“.

Ученици су кроз  реализоване радионице упознали и разграничили основне појмове везане за људска права и права детета. Стекли су увид у то да су људска права заснована на базичним људским потребама, схватили  разлику између потреба и жеља. Разграничавање ова два појма, код већине ученика изазвало је „аха“ ефекат, јер до сада нису разликовали потребе и жеље.

Кроз активно учешће и улажење у „туђу кожу“ разумели су појам партиципације и дискриминације.

Били су веома сарадљиви и заинтересовани за рад. 

Сматрају да је радионичарски начин рада занимљив и ефикасан, да треба наставити са оваквим радом и укључити што већи број ученика.

Кроз обуку за акционо планирање показали су да поседују свест о проблемима који их окружују, као и иницијативу за организацију акције у циљу промоције и заштите права детета која ће бити представљена на онлајн панелима у оквиру активности пројекта „Деца-деци“.

У осмој години реализације у току је трећа фаза пројекта „Образовање за права детета“,  коју наша школа „Митрополит Михаило“ у Сокобањи успешно реализује  у партнерству организацијом Центар за креативни развој из Књажевца, преко Ужичког центра за права детета а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *