У врањским партнерским школама у току је обука о правима детета чланова Ученичких парламената

   У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ у новим партнерским основним школама: „Вук Караџић“ и „Доситеј Обрадовић“ у Врању, „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи и „Свети Сава“ у Владичином Хану, у току септембра и октобра месеца реализују се обуке ученика и чланова Ученичког парламента школе о правима детета и акционом планирању.

Из безбедносних разлога и постојеће епидемиолошке ситуације, обуке се реализују у складу са свим мерама заштите а често и на отвореном где постоје услови, на пример у летњем амфитеатру школе.  Водитељи обуке су по два наставника из школског ОПД тима, са развијеним компетенцијама у области права детета.

Теме на радионицама односе се на учење о правима детета кроз упознавање Конвенције о правима детета, партиципације, стереотипа и предрасуда и дискриминације.

Кроз  израду акционих планова ученици иницирају и планирају акције на нивоу школе у циљу промоције и заштите права детета.

Један од коментара детета у анонимној евалуацији обуке ћемо поделити с вама и као поруку: „Покажимо и другима шта значи пријатељство, позитивна енергија, разумевање, ширимо добре вибрације. Ове радионице су ми заиста биле важне и драге.“

Пројекат „Образовање за права детета“ реализује у Врању УГ “NEXUS-Врање“  у партнерству са шест основних школа, преко  Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *