Студијске посете деце у партнерским школама у Нишу

Студијска посета у ОШ „Учитељ Таса“ : У оквиру пројекта “Образовање за права детета“, дана 26.10.2020. године организована је студијска посете којој је присуствовало 15 представника нових партнерских школа (ОШ „’Свети Сава“, ОШ „Бубањски хероји“, ОШ „Бранко Миљковић“ и ОШ „Десанка Максимовић“). Обзиром да је студијска посета организована у малој сали која може да прими више ученика, поред гостију, студијској посети је присуствовало и 26 ученика из школе домаћина (представници парламента, учесници тренинга о правима детета, као и ученици који су били на ванредној размени у Швајцарској).

На почетку посете је учесницима приказан ОПД час, као приказ начина на који се права детета уче у школи, и присутни су имали прилику да продискутују о добробитима оваквог начина рада.

Такође, ово је уједно био и увод у главни део посете, када су учесници по групама имали задатак да излистају начине на који они сами могу да реагују у ситуцијама насиља, тј. како да доведу до тога да се насиље уопште не догоди. Могло се чути да је једно од решења да свакако не буду посматрачи, већ да реагују и спрече насиље и дискриминацију, да никако не дозволе да неко то охрабрује, или евентуано снима ситуације у којима се догађа насиље, што се често дешава, али и да се обрате дежурним наставницима, психолозима, некој старијој особи, али и да је потребно побошати информисаност деце о овим важним темама. Такође, једна група је као одоговор предложила да се укључе школски медијатори или вршњачки тим.

Обзиром да је евалуација тренинга о правима детета у новим школама показала да деца нису у потпуности сигурна како као појединици могу да учествују у побољшању стања права детета у својим школама, све групе су добиле задатак да излистају о којим правима и одговорностима треба информисати вршњаке, као и о начинима да се то уради. Неки од предлога укључивали су следеће:

  • Вршњаци преносе знање кроз игре и радионице
  • Да се на ЧОС-у још више прича о правима, одговорностима, насиљу, предрасудама и диксиминацији
  • Креирање плаката, паноа и флајера са дечијим правима
  • Да ученици подстаку наставнике да повећају број ОПД часова
  • Правовремено и исправно реаговање у ситуацијама насиља
  • Организовање представа
  • Постављање кутије поверења
  • Свако одељење да креира слоган о правима детета
  • Избор ученика месеца
  • Тајни пријатељ, итд.

На крају посете су свим присутнима подељене маске са натписом „Право на живот без насиља“, што представља део рализације акционог плана ученика који су ове школске године учествовали на обуци о правима детета.

„Најкорисније ми је било то што смо отворили тему о дискриминацији и о кршењу права детета и што смо научили како да се понашамо у случају уоченог насиља. У мојој школи желим да променим неке ствари које се тичу креирања више занимљивих радионица, а можда чак и представа. Заиста бих волела да се више разговара о теми насиља и да се подиже свест ученика о томе“.

Студијска посета у ОШ „ Стефан Немања“: У оквиру пројекта „Образовање за права детета“, дана 30.10.2020. године у школи организована је студијска посета којој је присуствовало по троје ученика из нових партнерских школа са неколицином наставника. Гости су били из школа: ОШ „Свети Сава“, ОШ „Бубањски хероји“, ОШ „Бранко Миљковић“ и ОШ „Десанка Максимовић“, док су се домаћини смењивали, због поштовања епидемиолошких мера.

Први део посете је организован у летњој учионици, која се користи за многе пројектне активности, када временски услови то дозвољавају. Овде су се учесници представили и причали нешто о својим именима и искуствима са ОПД пројектом. Након уводног дела, група се преселила у школу, домаћини су приказали све што је претходних година урађено у оквиру пројекта, велику таблу за информиасњр, чивилуке, и друге продукте акционог плана. Након тога сви су отишли у учионицу, где су учесници обуке о правима детета приказали све своје акције које су спровели након обуке, а које су такође приказали и наставницима. Учеснике је нарочито заинтересовао сајт који је креиран и посвећен пројекту.

Најзанимљивији део посете је био приказ технике форум театра, и позив ученицима, али и наставницима да се укључе у решавање приказаног проблема. Више од 5 покушаја је било да се приказани проблем етикетирања и насиља реши, а присутни су највише дискутовали прокушај да се насиље реши насиљем. Препознали су да је то апсолутно непожељан облик понашања, и на веома добром примеру видели како не треба реаговати.

Свим присутнима подељени су беџеви са натписом „Стоп дискриминацији“, што представља део рализације акционог плана ученика који су ове школске године учествовали на обуци о правима детета.

„Најкорисније ми је било што сам видела како да одреагујем ако се суочим са насиљем, и то бих волела да применим у мојој пколи. Волела бих да сазнам како су се деца осећала док су глумила, нпр. Лука, да ли се осећао лоше док је глумио насилника. Много ми се допало што сам упознала нове људе“.

 Активности су саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *