СТРИП О БОГАТСТВУ РАЗЛИЧИТОСТИ

Софија Тасић, ученица 4/4 ОШ „Светозар Марковић“ у Врању, освојила је прво место на међународном наградном ликовно-литерарно-новинарском конкурсу „Богатство различитости“.

Конкурс је расписан са циљем да се ученици основних школа подстакну на размишљање о суживоту с другима и другачијима, да развијају солидарност и повезују се с вршњацима из различитих крајева.

„Софија је урадила стрип под називом „Желим ти бити пријатељ“, користећи знања која је стекла кроз обраду садржаја у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ који вредно реализујемо у нашој школи и заблистала у конкуренцији младих ликовних стваралаца. Она је одлична ученица, заинтересована за све области и велики је таленат за цртање. На тему различитости је проговорила кроз стрип, јер је стрип – захваљујући споју текста и цртежа – веома моћно средство за изражавање мисли и осећања, али и за преношење важних животних порука. Стрип личи на забаву, а у ствари на ефектан и ефикасан начин учи и оплемењује читаоце“ – истиче Софијин учитељ и ментор Миомир Дејановић.

Софија каже да је на часовима редовне наставе и у оквиру ваннаставних активности упамтила да међу нама живе и деца која имају неких потешкоћа, али их због тога не треба оставити по страни, већ их укључивати у активности и увек охрабривати, јер и она имају иста права – потребу да се играју, да уче, да се друже… Драго јој је што је урадила стрип који може да буди и развија свест код других и шири поруку о уважавању различитости.

Ова вредна ученица, њен учитељ и директорка врањске ОШ „Светозар Марковић“ су од стране организатора позвани да присуствују завршној свечаности 7. међународног конкурса „Богатство различитости“, која је одржана у ОШ „Матија Губец“ у Таванкуту, у Војводини.

Пројекат „Образовање за права детета“ у Врању реализује ОШ „Светозар Марковић“ и УГ „NEXUS-Vranje“, преко Ужичког центра за права детета, а финансира Песталоци дечја фондација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *