ПРАВА ДЕТЕТА КРОЗ ФОРМУ УЧЕНИЧКИХ ДЕБАТА

Почетком јуна, у ОШ ,,Чибуковачки партизани“ реализована је ученичка акција, а у оквиру годишњег Акционог плана за пројекат ,,Образовање за права детета“. Акција је имала за циљ да прикаже компетенције ученика у разумевању Права детета кроз рефлексију свакодневне школске праксе. Изабрана је форма дебате, а организатори активности били су чланови УП, ученици VII разреда. Сачињена су три дебатна тима од ученика VI разреда, који су се у неколико сесија припремали за дебату на три теме. Оно што су ученици уобличили као три важне дебатне теме односило се на аспекте школске свакодневице који их се се непосредно тичу. Тим 1 дебатовао је на тему која је отворила питање могућности да се уџбеници остављају у школи, као и проблем преобимних домаћих задатака. Дебатна тема тима 2 односила се на питање отварања кантине у школи, док је тим 3 дебатовао на тему евентуалног увођења школских униформи за све ученике.

Три дебатна тима су показали своје вештине развијања дијалога и аргументованог решавања проблема. Све дебате су вођене у контексту истицања Права детета као водећег принципа у организовању школских активности. Гласањем ученика и ОПД тима, најуспешнији у образлагању био је дебатни тим 2.

Ученицима су у припремним и завршним активностима помагале чланице школског ОПД тима Борјанка Дебељак, Ана Милановић, Александра Славковић и координаторка Катарина Здравковић, директорка школе.

Активност је део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *