ОБУКА ЗА УЧЕНИКЕ ОШ „НАДА МАТИЋ“ У УЖИЦУ

Обука за Ученички парламент одржана је 24. марта 2019. године, у ОШ „Нада Матић“. Реализаторка обуке, коју је похађао 31 ученик, била је Оливера Шуљагић, наставница ликовне културе.

На почетку, ученици су били упознати са циљевима обуке која се реализује у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске. Потом је презентована сатница рада са ученицима и правила радионичарског рада. Уследила је реализација радионица: УпознавањеПојам људских права и права дететаКонвенција о правима дететаПредрасуде и стереотипи   Дискриминација (вршњачка радионица), Насиље, злостављање и занемаривање деце, Партиципација. Даљи рад настављен је реализацијом радионице Акционо планирање и израдом конкретног плана акције. Изабрани су тимови ученика за различите активности и  испланирана је динамика рада.

Свака радионица реализована је према понуђеном сценарију из Приручника за наставнике за рад са децом виших разреда основне школе, уз извесна прилагођавања, а током рада коришћени су припремљени материјали из Приручника, као и презентација коју је израдила реализаторка обуке.

Ученици су били изузетно мотивисани, заинтересовани, радознали, спремни за рад и дискусију. Активно су учествовали у радионицама и слободно износили своје мишљење и ставове о датим темама и проблемима. Поштовали су утврђену сатницу и договорена правила рада.

На основу свега наведеног, можемо да закључимо да је ова обука успешно реализована и да су постављени циљеви остварени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *