Обука о правима детета у ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву

Током априла, тачније 14. и 20.априла, одржана је обука о правима детета ученика 6.разреда ОШ„Светозар Марковић“ из Краљева. Ова активност је саставни део пројекта Образовање за права детета које реализује организација Имам идеју из Краљева преко Ужичког центра за права детета уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске. Теме са којима су се ученици упознали односиле су се на Конвенцију о правима детета, права и одговорности ученика, дискриминацију и насиље, партиципацију и акционо планирање. У обуку о правима детета укључено је 20 ученика шестог разреда, изабраних од стране ученика за представнике у Ученичком парламенту и Вршњачком тиму школе, као и 5 ученика изабраних вредновањем мотивационих писама.

Тим ученика који је прошао обуку састоји се од 14 девојчица и 11 дечака. Изабрали су да циљ њихове акције буде информисање и промоција дечјих права међу децом и одраслима. Резултати евалуације након обуке показују да су ученици доста сазнали о дечјим правима, а посебно о дискриминацији.
У складу са будућим активностима у пројекту ови ученици ће заједно са својим старијим другарима, који су за годину искуства богатији од њих, преносити знања о правима детета вршњацима из нових партнерских школа из Краљева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *