Oбележен Међународни дан писмености у ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву

Међународни дан писмености је изузетно важан дан за истицање једног од основних људског права, права на образовање, а самим тим и на писменост.  Још од 1967. године, када је UNESCO установио обележавање овог датума, циљ је скретање пажње на важност писмености како за појединца тако и за друштво у целини.

У холу школе 8. септембра у 12 часова отпочела је планирана активност. На паноима су кроз ликовни и штампани  саджај приказане идеје реализатора активности.

Постер Међународни дан писмености којим је истакнута писменост као једно од основних људских, самим тим и дечијих права је стилизовани цртеж детета које описмењавањем добија супер моћи. Допуњен је двема важним порукама:

  • „Имаш право да се образујеш и одговорност да унапређујеш своју писменост“ којом се указује на значај поштовања дечијих и људских права и одговорност појединца у остваривању истих,
  • „Буди другачији, буди писмен!“  којом се промовише значај писмености као позитивног аспекта лишности.

Постер о врстама писмености намењен је старијим ђацима и одраслима. Истицањем различитих облика и степена писмености желели смо да скренемо пажњу на комплексност овог појма,  значај целоживотног учења и унапређења личних компетенција у циљу стварања бољег друштва.

За текст скеча „Није – него“ искоришћен је актуелни догађај, премијера представе „Гласине“ у Краљевачком позоришту.  Текстом  је на  духовит начин актуелизован проблем недовољног степена писмености у нашем друштву кроз приказ преписке у савременом медију као што је апликација за инстант поруке „WhatsAPP“. Циљ овог текста је истицање значаја писмености и у неформалној комуникацији као узрока проблема релативизације значаја писмености у  целини.

На једном од паноа истакнута су и упутства за приступ квизовима за инстант проверу писмености. Креирана су три квиза за различите узрасне категорије (млађи ученици, старији ученици, одрасли) на платформи Quizizz ( https://quizizz.com ) и подељени кодови за приступ.

Квизови су отворени за приступ до 21.9.2020. године а кодови за приступ су :

За млађе ученике: 18063904

За старије ученике: 40177696

За одрасле: 37294112

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и начином спровођења образовног-васпитног процеса употреба овог бесплатног веб алата допринеси квалитету наставе на даљину.  Ученицима је пружена могућност да кроз игру провере своје знање и нешто ново науче, а одраслима је указано на једноставност коришћења ове платформе у циљу креирања занимљивих допунских садржаја у настави као и на значај писмености кроз међупредметно повезивање наставних садржаја.

Током трајања активности у холу школе да провере своје знање најбројнији су били ученици одељења 4/1 са учитељицом Иваном Станишић, док су ученици одељења 3/3 организовано са учитељицом Јасном  Марјановић обишли поставку и разговарали о овој теми. Наставница Ана Милуновић је са ученицима шестог разреда организовала онлајн такмичење кроз  квиз за старије ученике  постављањем кода за приступ у гугл учионицима. Такмичењу је приступило двадесет четворо ученика, а највише бодова и прво место освојио је Марко Ђурашевић 6/4 који је од наставнице на поклон добио Граматику за ученике од 5. до 8. разреда.

Носиоци активности за обележавање Међународног дана писмености у ОШ „Светозар Марковић“  су школски библиотекар Невена Мартић, наставница српског језика Ана Милуновић и наставница ликовне културе Кристина Трујић, а асистент за млађе разреде учитељица Ивана Станишић.

Догађај је део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Невена Мартић

Школски библиотекар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *