Двонедељни боравак ужичких основаца у Песталоци дечјем селу у Швајцарској – учешће у програму интеркултуралне размене

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета уз подршку Песталоци дечије фондације, група од четрдесеторо основаца је боравила у Песталоци дечијем селу у Трогену Швајцарска. Ученици из Основне школе „Нада Матић “ и Прве основне школе краља Петра II, су у пратњи својих шест наставника – супервизора имали прилику да уживају у свим припремљеним садржајима, у периоду од 23. новембра, до 6. децембра 2017. Поред ученика из Ужица, у програму су учествовали и ученици из Молдавије.

У периоду размене ученици и супервизори су активно учествовали у едукативним радионицама. Теме које су обрађивали су интеркултурално образовање, разумевање различитости, са посебним фокусом на идентитет, антидискриминацију, права детета, ненасилно разрешење конфликата. Све активности које су реализоване у оквиру радионица су засноване на УНЕСКО циљевима образовања: учити да знам, учити да урадим, учити да живим заједно са другима, учити да будем развијена личност.

Поред висококвалитетних образовних садржаја у којима су учестовали радним данима, викендом су обилазили Швајцарску. Тако су имали могућност да обиђу Цирих и посете Национални музеј, Музеј глечера и Лавиринт огледала у Луцерну, као и Сент Гален, кроз истраживачке задатке које су добили. Након вожње гондолом и посете Сантиса, највишег врха, на Алпима, обишли су мало планинско место Апенцел, познато по сувенирима. Оно што је привукло посебну пажњу код младих је посета Центра науке „ Технорама “, где су учествовали у свим огледима (Теслини изуми, настанак вулкана, прављење кристала, производња струје, покретање глечера итд.). По речима младих, посета водопадима, на реци Рајни, учинила је да се осећају као у бајци.

У вечерњим сатима, након радионица су се дружили са децом и супервизорима из Молдавије. Овом приликом су у правом смислу речи „ размена “ разговарали о различитостима и сличностима, обичајима и култури вршњака са којима су се упознали.

Током боравка у дечијем селу, млади су снимили радио емисију, чији су садржаји везани за теме обуке. Вратили су се у Ужице пуни енергије, радости и предивних утисака. Велики број деце каже да је ово нешто најбоље што им се десило у току живота, да су научили доста нових ствари и исказују велику захвалност што им је пружена оваква прилика.

Оно што нас очекује у наредном периоду је реализација Акционих планова, које су сами осмислили у Трогену, са циљем да пренесу стечена знања својим вршњацима који нису имали прилику да отпутују.

Ужички центар за права детета већ 14 година омогућава да основци и средњошколци из Ужица, али и бројних других градова из Србије, учествује у интеркултуралном програму размене. Хиљаде младих су имали ту прилику.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *