Деца-деци: трансфер модел школе о правима детета у Врању

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ 15. октобра 2019. године у ОШ „Јован Јовановић Змај“ и ОШ „Светозар Марковић“ у Врању, у студијску посету дошло је по 7 ученика из нових партнерских школа: ОШ „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Караџић“ из Врања и ОШ „Свети Сава“ из Владичиног Хана. 

Ток студијске посете био је динамичан и у складу са детаљно разрађеним планом посете а атмосфера пријатељска и мотивишућа за учеснике. Уз добродошлицу ученика из школа домаћина, гости су упућени у активности које их очекују у наредна два сата. На почетку је организована игра упознавања, а затим су учествовали у вршњачким радионицама о правима детета које су водили вршњачки тимови школа домаћина. Кроз дискусију, гости су изнели да им се свиђао начин учења о правима детета кроз радионицу и да би волели да то постане пракса и у њиховим школама. Ученици школа домаћина затим су поделили искуства како уче о правима детета кроз часове редовне наставе, на часовима разредног старешине и кроз вршњачке радионице. Гости су дали предлог да на будућим студијским посетама, обиђу часове редовне наставе на којима се учи о правима детета. У другом делу студијске посете деца из школа домаћина су излиставала како ученици који су укључени у  Ученички парламент, учествују у раду школе и на које све начине остварују права детета као и које су њихове одговорности. У Змајевој школи емитован је документарни филм настао у оквиру пројекта као део акције Ученичког парламента „Деца уче своја права“. После приказа филма ученици-глумци су говорили о идеји настанка филма и навели су примере како су у конкретним ситуацијама реаговали. Питали су госте о проблемима са насиљем који се дешавају у њиховим школама и начину решавања. У школи „Светозар Марковић“ гостима је приказана презентација „Мy story“ у оквиру које су приказане личне промене ученика као резултат њиховог учешћа на пројекту. Гостујућим ученицима се допало то што су могли да размењују искуства са вршњацима и да слободно изражавају своје мишљење, што би волели да се више практикује у њиховим школама. Такође су мишљења, да треба повећати број ученика који долазе у студијску посету.Ученицима домаћинима свидео се предлог вршњака из партнерских школа да им буду подршка у предстојећим активностима јер су их позвали да држе радионице у њиховим школама. Слична активност се већ десила као последица реализације акционог плана по повратку групе са програма размене. Наиме 9. октобра, 20-так ученика седмог разреда у партнерској школи  „Предраг Девеџић“ из Врањске Бање, били су учесници вршњачке радионице о правима детета у својој школи, коју је водио вршњачки тим ученика који су шест година укључени у пројекат. Највећи изазов је како пренети искуство за вођење и организовање радионице. Сви би волели да се чешће одржавају овакве активности и да причају о различитим темама везаним за права детета! Студијска посета је протекла одлично и захвални су на подршци својим наставницима! Задовољство је заокружено  додатним ужитком у заједничком ручку!

Активност  је реализована као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује NEXUS са шест основних школа, преко Ужичког центра за права детета, уз финансијску подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *