АКЦИЈА ,,НИСМО МЕТЕ ЗА ЕТИКЕТЕ” (форум театар), ОШ ,,Јово Курсула” у Краљеву

Акцију ,,Нисмо мете за етикете”, осмислили су чланови УП ОШ ,,Јово Курсула”, а консултативну помоћ пружила им је наставница Ивана Хасановић, чланица школског ОПД тима. Као форма за приказивање механизама по којима настају стереотипи и, последично, феномен етикетирања, употребљан је форум театар. Ученици су разрадили сценарије за честе ситуације у којима се јављају облици етикетирања, драматуршки их уобличили и приказали кроз симулације. Читав процес припрема и реализације догодио се током маја.

Симулације у форми форум театра приказиване су организовано у одељењима млађух разреда, с циљем да се укаже на штетан ефекат стигматизовања појединаца на основу њихових особина или начина понашања у заједници. Ова акција се непосредно рефлектује на боље препознавање угрожавања појединих права детета у школској свакодневици, као и на информисање о начинима превентивног реаговања. Управо ово је била је једна од области у којој је, према индикаторима, било простора за напредовање.

Активност је део пројекта  „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *