ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА

Ученице ОШ „Нада Матић“ из Ужица Сања Ђајић, Ђурђа Илић, Катарина Родић и Исидора Максимовић, које су учествовале у Програму размене у Трогену, у реализацији Ужичког центра за права детета са партнерима, планирале су акцију током боравка у Швајцарској. Крајем септембра ове године, уследила је и реализација радионице за вршњаке, ученике наше школе.

Едукација је започела „Игром упознавања“, а наставила се радионицом о дискриминацији. Циљ је био да ученици схвате да у нашем друштву постоје дискриминисане групе, да наведу предрасуде у вези са тим, да их разврстају на позитивне и негативне и уоче која су им права угрожена. Уследио је разговор о осећањима припадника дискриминисаних група којима није у потпуности омогућено испољавање своје националности, вере, слободно изражавање мишљења, слобода опредељења…

Радионица је завршена игром „У туђим ципелама“, која је омогућила да деца осете како се осећају припадници не само поменутих, већ и других група када су им права ускраћена, односно када не могу да буду оно што јесу, у правом смислу те речи.

Марина Лазић


Invalid Displayed Gallery

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *