ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ДЕТЕТА КРОЗ АКТИВНУ НАСТАВУ

У врањској ОШ „Светозар Марковић“ је 29. априла 2017. године реализована обука учитеља и наставника на тему Активног учења, која је део трогодишњег акционог плана школе насталог у оквиру пројекта Образовање за права детета.

Водитељи, инструктори активног учења, учитељ Миомир Дејановић и учитељица Данијела Ристић су присутним колегама представили могућности ефикасног остваривања права детета у оквиру активне наставе.

Данијела Ристић је истакла да се у активној настави на млада бића не гледа искључиво као на ученике који, често механички, само репродукују оно што се од њих очекује, већ као на децу чије потребе и интересовања неизоставно треба узети у обзир при планирању и извођењу наставног процеса.

Подстакнут чињеницом да снажна дечја потреба за игром није довољно коришћена за придобијање и држање ученичке пажње у настави, учитељ Миомир Дејановић је наставне ситуације поставио тако да је колегама учесницима обуке доделио улогу деце која уз његово вођење, кроз игру, активно долазе до знања. Игра је несумњиво погодна да се кроз њу учи (блиска је деци и повећава њихову партиципацију), ефектна је (учење кроз игру забавља, изазива задовољство) и ефикасна (знање је дуготрајније – усвојени садржаји се дуже памте, јер је њихово усвајање пратио осећај задовољства).

Наравно, овде се не ради о игри ради игре, већ о иновативно смишљеном и вешто вођеном наставном поступку, о активностима које су блиске дечјем искуству и интересовањима, па су као такве веома погодне јер се кроз њих остварују права детета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *