И активном наставом до права детета

Део акционог плана ОШ Јован Јовановић Змај у Врању, који је настао новембра 2016. у оквиру пројекта Образовање за права детета је и обука наставника о активном учењу. Наиме, наставници Змајеве школе су ангажовали своје сертификоване колеге партнерске школе на пројекту Светозар Марковић, како би кроз процес хоризонталног учења, на интерактиван начин разменили искуства и усвојили нова знања која ће допринети активном учењу деце у оквиру наставног процеса а тиме и унапредити оствареност права детета у својој школи.

Најпре је учитељица Данијела Ристић присутне колеге упознала са суштином активне наставе/учења. За разлику од традиционалне наставе (где се младо биће третира искључиво као ученик који мора да испуњава само оно што је строго зацртано наставним планом и програмом), у оквиру активне наставе се на то младо биће гледа као на дете, које са собом у школу доноси сва своја широка интересовања и потребе. У активној настави дете је активни учесник, а не пасивни слушалац и посматрач.

Затим је учитељ Миомир Дејановић одржао један час, који је осмислио тако да присутне колеге имају улогу детета. Он је демонстрирао како се деца кроз активно учење, кроз игру, могу лако заинтересовати и укључити у остварење озбиљних образовно-васпитних циљева.

Присутни наставници су подстакнути на подизање свести о неопходности да се при осмишљавању и припремању наставних активности увек полази од дечјих капацитета, интересовања и потреба, јер деца најбоље примају информације ако су у прилици да се играју, да пробају, додирну, чују, виде, осете.

Процес хоризонталног учења ће бити пракса међу партнерским школама у Врању, па предстоји обука коју ће водити наставници Змајеве школе.

Save

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *