У ОШ “Јован Јовановић Змај“ у Врању, представом против насиља и дискриминације кроз механизме заштите

У оквиру мониторинг посете представника Песталоци дечје фондације за Србију-Славице Кијевчанин и Јелене Томић Најдановић, на пројекту Образовање за права детета 17.04.2018. Ученички парламент ОШ “Јован Јовановић Змај“ из Врања, организовао је представу Вршњачког тима за права детета о механизмима заштите у ситуацијама насиља и дискриминације.

Идеја и потреба за овом представом је настала на часу одељењског старешине, кроз реализовану радионицу о ненасиљу и механизмима заштите из „Водича за ОС и вршњачке медијаторе у примени Правилника о информисању и партиципацији на ЧОС-у“.

Ова представа и „Водич за ОС и вршњачке медијаторе у примени Правилника о информисању и партиципацији на ЧОС-у“ су део Трогодишњег акционог плана за унапређење  остварености права детета у школи.

Поред евалуаторки, на представи је био и фотограф Песталоци дечје фондације из Швајцарске, локална координаторка пројекта УГ „NEXUS -Врање“, директорка школе „Светозар Марковић“ као и 50ак ученика и наставника обеју партнерских школа. 

Циљ нашег вршњачког тима и Ученичког парламента је да своје вештине и знања у области права детета које стичу кроз пројекат у оквиру редовне наставе у школи, као и кроз обуке, пренесу на вршњаке других школа па ће са представом гостовати у још четири основне школе у граду.

Пројекат у Врању реализује УГ „NEXUS-Врање“ у партнерству са основним школама „Јован Јовановић Змај“ и „Светозар Марковић“ преко УЦПД из Ужица а финансира Песталоци дечја фондација из Швајцарске.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *