У КРАЉЕВУ ЗАВРШЕНИ ТРЕНИНЗИ НА ТЕМУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

У обе партнерске основне школе из Краљева,  “Чибуковачки партизани“ и “Светозар Марковић“ током новембра и децембра 2016. године одржане су обуке на тему дискриминације.

Тзв. In school тренинг осмишљен за ојачавање појединих компоненти пројекта, а основни циљ је информисање и оснаживање наставника за препознавање и реаговање у случају дискриминације.

Искуство показује да многи дискриминацију погрешно схватају, тако да долази до појаве или да се не одреагује на појаву дискриминације када се дешава у школи, или се нека друга понашања погрешно подводе под тај појам. Зато је јако важно да професионалци који раде у школама јасно знају који случајеви јесу дискриминација у образовању како би знали да предузму потребне кораке.

Наставници и учитељи који су присуствовали обуци  могли су да се кроз симулације различитих ситуација сензибилишу за реаговање у случају дискриминације. Такође, добили су и информације како реаговати и разликовати дискриминацију од оних појава које то нису.

Најприменљивије, према утисцима учесника, биле су конкретне идеје које могу да се примењују у учионици у раду са ученицима на тему предрасуда  и стереотипа (који стоје у корену дискриминације), дискриминације, насиља. Ове готове идеје,  како са ученицима причати на тему дискриминације, наставници ће моћи да реализују у наредној фази пројекта углавном на часовима одељењске заједнице или у областима својих предмета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *