Пројекције ауторских филмова

Чланови Ученичког парламента наше школе су током претходне године снимили два филма на тему превенције насиља. Филмови су настали у оквиру реализације Акционог плана након примене документа Индекс остварености права детета у образовању. 

Ученици седмог разреда су аутори филма „И ја имам право“, а за тему су узели вршњачко насиље – етикетирање и омаловажавање. Осмаци потписују филм „Стоп насиљу“ који се бави насиљем у породици. Филмови су потпуно аутентични и ауторски – сценарио, режија, монтажа и глума – од почетка до краја су дело самих ученика. 

У току су пројекције ових филмова за ученике од 5 до 8 разреда на часовима одељењског старешине. Након пројекције, ученици разговарају са ауторима, а реакције су веома позитивне. Ови филмови не само да подстичу на размишљање о насиљу које се дешава око нас и начинима његовог заустављања и спречавања, већ инспиришу и мотивишу остале ученике да се укључе у сличне акције. Већ имамо предлоге за снимање нових филмова, а искусни чланови Ученичког парламента и Вршњачког тима су спремни да помогну у њиховој реализацији! 

Активност се реализује у оквиру пројекта Образовање за права детета који реализује Ужички центар за права детета и који је подржан од стране швајцарске Песталоци дечије фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *