Примена Индекса – индикатора остварености права детета у образовном систему

Ужички центар за права детета реализовао обуку просветних саветника на тему „Права детета у образовању – примена Индекса-индикатора остварености права детета у образовном систему“.
У Београду су од 8. до 11. маја 2017. године одржане две обуке за 45 просветна саветника из  Школских управа из читаве Србије на тему „Права детета у образовању – примена Индекса-индикатора остварености права детета у образовном систему“. Обуке, започете још у децембру 2016.године, похађали су  скоро сви просветни саветници-екстерни евалуатори рада школа у Србији.

Циљ обуке био је упознавање са концептом права детета и појединим члановима Конвенције преточених у индикаторе остварености права детета у образовно-васпитном систему и њихова компарација са постојећим инструментима, стандардима који се користе у процесу вредновања рада  установа.

Учесници су проценили обуку изузетно корисном, практичном и примењивом, наводе да сами индикатори представљају одличну алатку у раду, али истичу нужност да просветни инспектори и школе буду упознате са Индексом и индикаторима.  Завршница обуке је обухватила упоредну анализу Стандарда квалитета рада образовно-васпитних установа и Индекса, што је било од посебног значаја за учеснике.

Обука је подржана од стране Песталоци дечје фондације, Министарства просвете науке и технолошког развоја, а у склопу пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета у сарадњи са партнерским организацијама и школама из Србије.

Индекс се може погледати на сајту: http://www.opd.org.rs/indikatori.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *