Обука просветних саветника на тему „Права детета у образовању – примена Индикатора остварености права детета у образовном систему“

У Београду је од 7. до 9. децембра 2016. године одржана обука за  34 просветна саветника из 17 Школских управа из читаве Србије  на тему  „Права детета уобразовању – примена Индекса-индикатора остварености права детета у образовном систему“.

Циљ обуке је био упознавање са концептом права детета и појединим члановима Конвенције преточених у индикаторе остварености права детета у образовно-васпитном систему и њихова компарација са постојећим инструментима који се користе у процесу екстерне евалуације установа.

Учесници су проценили обуку изузетно корисном, наводе да сами индикатори за њих представљају  одличну алатку у свом раду, истичу да им је била корисна тема и индикатори везани за чланове Конвенције који се баве партиципацијом, грађанским и политичним правима, насиљем и дискриминацијом. Завршница обуке је обухватила  упоредну анализу Стандарда квалитета рада образовно-васпитних установа и Индекса, што је било од посебног значаја за учеснике.

Обука је подржана од стране Песталоци дечје фондације,  Министарства просвете науке и технолошког развоја, а у склопу пројекта „Образовање за права детета“. Намера је да се и у наредној години реализују исте обуке како би сви просветни саветници, републички и општински инспектори били упознати са Индексом и могућностима његове примене.

Save

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *