Обука просветних инспектора из Војводине

Песталоци дечја фондација и Ужички центар за права детета и су 29-30. новембра 2017. године у Новом Саду реализовали дводневну обуку општинских, покраинских и републичких просветних инспектора из Војводине на тему Права детета у образовању- индикатори остварености.

Учесници су имали прилике да се упознају са члановима Конвенције о правима детета, са фокусом на оне који се директно остварују у систему образовања; направе паралелу између Конвенције и Закона, докумената које користе у инспекцијском наџору. Нарочито им је било важно упознавање са документом Индекс-индикатории остварености права детета у образовању, које процењују изузетно корисним алатком за рад: у ванредном, редовном наџору, у припреми за наџор, у прикупљању информација, констатацији законитости/незаконитости рада, у налагању мера, упозоравању и сл.

У надлежности просветне инспекције је контрола остваривања заштите права детета и ученика; остваривања права и обавеза ученика и њихових родитеља, односно старатеља; обезбеђивања заштите детета и ученика и запослених од дискриминације, насиља, злостављања, занемаривања, те им је упознавање са индексом и продубљивање знања у вези са темом права детета додатно користило.

Обука је реализована у склопу пројекта Образовање за права детета, који реализује Ужички центар за права детета са партнерима. Пројекат је подржава Песталоци дечја фондација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *