Мотивацијом до обуке – никад тежа одлука

“Мислим да ми, деца, не знамо много о својим правима и да би било корисно сазнати нешто ново. Деца обично слушају шта им одрасли кажу, а врло је могуће да они нису у праву. Многа деца, када су у невољи или имају проблеме, не знају коме треба да се обрате. Многа деца морају да раде тешке послове зато што их неко присиљава. Нека су чак и злостављана и боје се да зараже помоћ.

Волео бих да сазнам која су наша права и шта можемо да урадити ако их неко крши. Потрудио бих се да научим коме можемо да се обратимо за помоћ када се осећамо угрожено. Волео бих да будем од помоћи својим другарима тиме што бих њима пренео своја сазнања. Хтео бих да они знају да могу да ми се обрате ако се осећају угрожено. Иако можда не бих могао лично да им помогнем, могао бих да их усмерим ко то стварно може.“

Ове и наредне недеље нишки основци из партнерских школа ће учити о правима детета. Број пријава за обуку је овог пута премашио све оквире. У ОШ Стефан Немања је мотивациона писма писало 66 ученика, 29 дечака и 37 девојчица, а изабрано је укупно 28 ученика, 18 дечака и 10 девојчица. Веома слична ситуација је била и у ОШ Учитељ Таса, од 52 ученика који су писали мотивациона писма (30 девојчица и 22 дечака), изабрано је такође 28 ученика, 14 дечака и 14 девојчица. Овакав састав група нас посебно радује због великог броја, не само изабраних дечака, већ и оних који су показали мотивацију за учешћем. Претходним радом смо увидели да је неопходно посветити додатну пажњу раду са дечацима, а посебно са дечацима шестог разреда, који све више исказују интересовање и све активније учествују у обукама и активностима како пројекта Образовање за права детета, тако и уопштено у животу школе.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *