Израда Монтесори развојног материјала у О. Ш. „Нада Матић“ у Ужицу

У оквиру пројекта Образовање за права детета, реализована је обука ученика шестог разреда за Ученички парламент. Током обуке ученици су планирали да реализују више акција, а једна од њих била је израда Монтесори развојног материјала за потребе ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Акција је реализована 20. априла 2018. год. у Дечијем клубу школе. Учествовало је 11 ученика шестог разреда који су прошли обуку и ученици 7. и 8. разреда одељења за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. У организацији активности, припреми материјала и реализацији, ученицима су помагали школски педагог Севда Рамовић и дефектолог Данијела Ватазевић.

Радионица је трајала два сата, од 12:00 до 14:00 часова. Након упутстава наставнице Данијеле, ученици су са задовољством и уживањем, у сарадничкој и пријатној атмосфери, бојили, сецкали, слагали припремљен материјал. Израдили су едукативни материјал из различитих  области учења: српски језик (слово-слика-реч), математика (количина и симболи до 10, табла за сабирање), географија (пузле-континенти)…

Током активности припремљени материјал је пластифициран и разврстан по областима. Постављен је у учионици за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом и биће доступан наставницима, за примену у раду са ученицима који имају потребу за додатном образовном подршком у учењу.

У дружењу са својим вршњацима и заједничком раду, посебно су уживали ученици одељења за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. Њихову пажњу највише је привукаодрвени рам са практичним задатком за вежбе вештине облачења (везивање пертли).

Присутни ученици и наставници оценили су активност веома позитивно. Ученици су изразили жељу да се овакве и сличне активности одржавају чешће.

Пројекат Образовање за права детета реализује Ужички центар за права детета, подржан од дечије Песталоци фондације из Швајцарске.

Педагог Севда Рамовић

Дефектолог Данијела Ватазевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *