Израда Монтесори развојног материјала у О. Ш. „Нада Матић“ у Ужицу

У оквиру пројекта Образовање за права детета, реализована је обука ученика шестог разреда за Ученички парламент. Током обуке ученици су планирали да реализују више акција, а једна од њих била је израда Монтесори развојног материјала за потребе ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Акција је реализована 20. априла 2018. год. у Дечијем клубу школе. Учествовало је 11 ученика шестог разреда који су прошли обуку и ученици 7. и 8. разреда одељења за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. У организацији активности, припреми материјала и реализацији, ученицима су помагали школски педагог Севда Рамовић и дефектолог Данијела Ватазевић.

Радионица је трајала два сата, од 12:00 до 14:00 часова. Након упутстава наставнице Данијеле, ученици су са задовољством и уживањем, у сарадничкој и пријатној атмосфери, бојили, сецкали, слагали припремљен материјал. Израдили су едукативни материјал из различитих  области учења: српски језик (слово-слика-реч), математика (количина и симболи до 10, табла за сабирање), географија (пузле-континенти)…

Током активности припремљени материјал је пластифициран и разврстан по областима. Постављен је у учионици за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом и биће доступан наставницима, за примену у раду са ученицима који имају потребу за додатном образовном подршком у учењу.

У дружењу са својим вршњацима и заједничком раду, посебно су уживали ученици одељења за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. Њихову пажњу највише је привукаодрвени рам са практичним задатком за вежбе вештине облачења (везивање пертли).

Присутни ученици и наставници оценили су активност веома позитивно. Ученици су изразили жељу да се овакве и сличне активности одржавају чешће.

Пројекат Образовање за права детета реализује Ужички центар за права детета, подржан од дечије Песталоци фондације из Швајцарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *