Другарство за 5+

Партнерске школе на пројекту Образовање за права детета узеле су учешће у организационом али и у програмском делу локалне акције обележавања Светског дана детета у Врању.

Премијерно је приказан спот „Другарство за 5+“ који је настао као део акције Ученичког парламента ОШ „Светозар Марковић“ реализоване у оквиру истог пројекта, у циљу подршке новим ђацима њихове школе, међу којима је највише деце из избегличке и мигрантске популације.

Деца из школе „Јован Јовановић Змај“ представила су се између осталог и ауторским песмама о правима детета које су написали на часовима посвећеним правима детета у оквиру редовне наставе.

Акцију на нивоу града је покренула је Мрежа ученичких парламената за заштиту права детета у Врању коју чине деца из парламената свих врањских основних и средњих школа, УГ „NEXUS-Vranje“ и Grupa za decu I mlade “Indigo”, како би подстакли јавност на увиђање богатства различитости.

У циљу уважавања сваког присутног детета и међусобног разумевања програм су водила деца на српском и фарси језику. Учесници програма су била деца различитих националности која су поред песама на матерњем: српском, ромском и фарси језику изводили и песме на француском, енглеском, шпанском и руском језику.                                                                        

У публици су били ђаци основних и средњих школа, међу њима и деца мигранти који похађају ове школе у Врању.

На акцији је креиран пано испуњен пријатељским порукама који је изложен у Прихватном центру у Врању.

Са поруком да за поштовање и заштиту права детета не смеју да постоје границе на крају акције деца су пустила балоне од хелијума! 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *